Barion Pixel

Blog

Akácméz vagy virágméz?
2019-12-12 07:00

Melyik mézet válasszam?

Sokszor elhangzik a kérdés. A legtöbben már olvastak vagy hallottak valamit az ideális választásról de szeretnének több információt. Ebben igyekszünk most segíteni.

A méz mindenre jó?

Keringenek olyan hírek az interneten amik csodaszerként emlegetik a mézet. Ki vannak emelve különböző összetevők és azok élettani hatása az emberi szervezetre. Fajtától függően más-más tulajdonságok vannak megemlítve, hogy milyen szervet segít, hogy mennyi vitamin van benne, milyen betegségekre jó. De mit mond erre egy laborvizsgálat?

Vitamin terén elég szegényes a helyzet.

Elégséges napi vitaminszükségletünk biztosításához akár több kilogramm mézet meg kellene együnk. A pollentartalom javítja ugyan a helyzetet, de arányaiban nem ez a méz fő haszna a szervezet számára. A természetes vagy egyéb pótolt vitaminforrást nem helyettesíti.

Mézfajtánként markánsan elkülöníthető gyógyhatás?

“Egyik méz erre jó, a másik méz inkább arra a betegségre”? Nincs kizárva. Jelenleg viszont nincsenek ilyen jellegű vizsgálatok a különböző növényfajtákból származó nektárral kapcsolatban. Az egyéni tapasztalatok pedig végtelen sokmindentől függenek. Nem mondhatjuk például hogy a vegyes méz egészségesebb lenne mint az akác, csak mert többféle nektár keveredik benne.

A hatásmechanizmus fő forrásaként beazonosított enzimek viszont eléggé behatárolható eredményt érnek el az emberi testben, többé-kevésbé azonos hatékonysággal.

A méhek testéből származó enzimek hozzák létre a méz legismertebb tulajdonságait: a fertőtlenítő, a gyulladáscsökkentő hatást, külsőleg vagy belsőleg egyaránt. Ebben minden természetes méz biztosan megegyezik és nagyon hatékonyak benne. Segítség köhögés, torokfájás, megfázás esetén; plusz energia a szervezetnek - ezeket már sokan tapasztaltuk. Külsőleg pedig fantasztikus a sebekre gyakorolt hatása is. Viszont nem jutottunk közelebb a választáshoz ezzel sem.

Íz, ár és kristályosodás

Ha mindezek kevésbé fontosak, akkor gyakorlati szempontok maradnak a választás terén.

Melyik ízt szeretjük? Mire használjuk?

Nem minden méz íze felel meg kávéba vagy bármilyen ételbe. A hazánkban termelhető hársméz vagy a gesztenye nagyon markáns ízű. Az akácméz selymesebb, édesebb. A vegyes sokféle lehet, de általában minden célra megfelel, ahogy a napraforgó is. A repcéről már nem mondanám ugyanezt, tapasztalataink alapján az íze picit megosztó: van aki nagyon szereti, van aki kevésbé.

Melyik mézet engedhetjük meg magunknak?

Fajtánként változik az ár a fajtához kapcsolódó munka mennyisége, a költségek és az átlagos termésmennyiség alapján. A tiszta akácméz megtermelése rengeteg előkészítéssel jár, gyakorlatilag egész tavasszal erre dolgozik a méhész. A hárs nagyon hektikus termést ad, sokszor a semmiért utazik a méhész akár többszáz kilométert a méheivel. A repce, napraforgó -és vegyes egy olcsóbb megoldás szokott lenni, ezek termelése a többihez képest kedvezőbb, így árban is elérhetőbbek.

Kristályos vagy folyékony méz?

Ez szokott még a fő választási szempont lenni. Érdekes, mennyire különböző a kényelemmel szemben támasztott igényünk. Van akinek a folyékony méz jelenti a könnyű felhasználást, másoknak pont a kristályos méz. A kisgyerekes szülők például kifejezetten kevesebb “ragacskárt” tapasztalnak a kristályos mézzel. Az akácméz viszont gyorsabban oldódik, ez is egy nézőpont.

A mézeink kristályosodási sorrendje a folyékonytól kezdve: akác, selyemfű, hárs, vegyes, napraforgó, repce.

Gyógyító méz

Remélem a cikk segít eldönteni a mézfogyasztóknak az egyik legsűsűbben feltett kérdést. Korunkban abban a szerencsés helyzetben vagyunk hogy rengeteg választásunk van. Ez a mézekkel sincs másképp. Viszont bármelyik fajta mellett döntünk, a természet ajándékát választjuk. 

Webshopunkban a különböző fajták jellemzőiről részletesebben olvashat.

Címkék: akácméz, enzim, vitamin
Hozzászólások / Kérdésekre 3 munkanapon belül válaszolunk /
Még nem érkezett hozzászólás
Online fizetés
Webáruházunkban termelői mézet rendelhet melyet a GLS futárszolgálat szállít ki többek között Budapest, Debrecen, Szeged, Miskolc, Pécs, Győr, Nyíregyháza, Kecskemét, Székesfehérvár, Szombathely, Szolnok, Érd, Tatabánya, Sopron, Kaposvár, Veszprém, Békéscsaba, Zalaegerszeg, Eger, Nagykanizsa, Dunaújváros, Dunakeszi térségében.
 
 
KLÍMASZERELÉS BUDAPEST - Klímaszerelés, klíma forgalmazás Budapesten. Minőségi munkavégzés!
Termékeink

Egészsége megőrzése érdekében mindig a világhírű magyar mézek egyikét vásárolja! Ha nem ismer megbízható terméket, kóstolja meg a mi mézünket!

MÉZEINK: Akácméz; hársméz; napraforgóméz; repceméz; vegyes virágméz;  
MÉHVIASZ TERMÉKEK: méhviasz tömb; 
PROPOLISZOS TERMÉKEK: propolisz; 
MÉZKINYERÉS ESZKÖZEI: mézpumpa.

Mivel mi termelők vagyunk, aktuális készletünk mindig függ az azévi terméstől, hidegtől, melegtől, esőtől, szárazságtól, és még száz más tényezőtől...a méh az időjárásnak leginkább kiszolgáltatott haszonállat.