Barion Pixel

Méz

A MÉZ EGÉSZSÉGÜGYI HATÁSAIRÓL

...szülőknek

A méz gyermekeknek az egyik leghasznosabb táplálék - viszont 1 éves korig csecsemőknek nem szabad mézet adni.
Az ember életének legfontosabb időszakában erősíti a szervezetet:

 • erősíti a csontokat;
 • a szívet;
 • betegségekkel szemben az ellenálló-képességet;


Gyermekkorban dől el, hogy merre fejlődik testünk - ilyenkor még javítható egy-egy testi hiba. A méz ebben segítséget nyújt, mert a gyermek egészséges testműködését biztosítja.
A gyermekkorban általánosan előforduló betegségek esetén pedig azonnal energiát ad, segíti a gyógyulást. Légúti megbetegedéseknél egészen egyedülálló módon gyógyít. Megöli a torokban levő baktériumokat, eltávolítja a gennyet, csökkenti a gyulladást. A gyermekek napi sérüléseire mézet vagy propoliszos mézet kenve, majd azt kendővel letakarva gyors gyógyulást érhetünk el.


...időseknek, betegeknek

Segíti a betegek gyógyulását:

 • a méz a gyenge szervezetűeknek, időseknek nagyon könnyen emészthető, könnyen hasznosítható;
 • a mézet propolisszal, virágporral kiegészítve egy-egy átfutó betegség gyógyulási idejét töredékére (!) csökkenti;
 • a méz gyors felszívódását kihasználva a fáradtságot érző, akár súlyos betegeknek, valamint dohányosoknak frissességet, energiát ad fél órán belül;
 • a fekvőbetegeknek, műtét után levőknek a méz nemcsak erőt ad, de az emésztést is elősegíti természetes úton; - baktériumölő, gyulladáscsökkentő hatása miatt a méz a megfázásos, légúti megbetegedéseket máshoz nem hasonlítható módon kúrálja;
 • mézzel regenerálhatjuk a májat; - mézet fogyasztva erősíthető testünkben a méregtelenítés, a szívet és vérkeringést - alkoholbetegeknek, leszokóban levőknek is ajánlott;
 • természetes módon csillapítja a fájdalmat, leghatékonyabban propolisszal keverve.
 • A méz javítja a betegek étvágyát is;
 • Védi a húgyhólyagot, vesét, hasnyálmirigyet.;
 • javasolják gyomorfájás ellen;
 • a mézet szauna után használják bőrre kenve regenerálóként is. Selymessé, rugalmassá teszi a bőrt, használható narancsbőrre.

...ülőfoglalkozást végzőknek

Az ülőfoglalkozásúakat három módon segíti a rendszeresen fogyasztott méz:

 • az ülés következtében lelassult, beállt anyagcserét elindítja: enyhén hashajtó hatású, ami egyáltalán nem jelent hasmenést, csak egészséges, napi székletet, méregtelenítést. Ehhez a méz fogyasztható magában, vagy almával, körtével.
 • A szellemi munkában eltompult agyat rövid idő alatt kiválóan felfrissíti;
 • Az ülésben eltompult testet szinte azonnal energiával tölti fel.

 

...fizikai dolgozóknak, sportolóknak

A fizikai dolgozóknak és sportolóknak nagy segítségére lehet a méz :

 • A méz gyorsan és egyedülállóan táplálja az izmokat, növeli testerőnket.
 • Segít a fáradtság leküzdésében.
 • Nagy megterhelés alatt állóknak hasznukra lehet a szellemi és fizikai felfrissítés;
 • Gyarapítja az oxigén szállításáért felelős hemoglobint a vérben, így javítja a test oxigénnel való ellátottságát.
 • Egy tojással azonos súlyú méz a tojás energiatartalmának többszörösét juttatja azonnal izmainkba.


A MÉZ HASZNÁLATA

Legfontosabb tulajdonságai

Részlet - interjú dr. Cserényi Péterrel a Kossuth Rádióban 2006. június 1-én, 17:50

 

"A méz az egyik legtermészetesebb étel. Egyszerű cukrokból áll, tehát nagyon gyorsan felszívódik. Szívbetegeknek, sportolóknak, gyerekeknek nagyon jó, mert pillanatok alatt energiát ad, és pillanatok alatt a vérbe és a szívizomba kerül. A méz egyébként mint gyógyszer is használható, felszakítja az amúgy semmilyen gyógyszerrel fel nem szakítható lerakódásokat a légutakban."

 

Naponta fogyasztva

 • a méz biztosítja az egészséges testműködést
 • a propolisz erősíti az immunrendszert
 • a virágpor biztosítja a sokoldalú vitaminforrást.


De a méhek haszna nem csak ennyiben merül ki: felhasználják továbbá a méhektől nyert méhpempőt, méhmérget és méhviaszt is.

 

Fogyasztása

A méz naponta fogyasztva a leghatékonyabb. Növeli ellenállóképességünket, erősíti szervezetünket. Betegség kezelésére önmagában nem elég, de bizonyítottan hasznos kiegészítő.
A méz előnyösen kombinálható élelmiszerekkel; bármilyen italban kiválóan helyettesíti a cukrot; a mézes sütemény sokkal tovább puha marad, mint a cukros.
Sok helyen mást írnak, de tudnunk kell, hogy a test vitaminszükségletét a méz valójában nem pótolja! A mézben az enzimeknek nagy a szerepe, vitaminforrásnak a virágpor felel meg.

 

 

 

  

Mennyi mézet fogyasszak?

Napi rendszerességgel 1-2 evőkanál méz ajánlott a test karbantartásához. Betegség esetén ennek többszöröse, ami a betegnek kötelező több liter teában úgyis benne van. Télen észrevetehően segít a betegségek elkerülésében. Nyáron pedig kellemes ital, mert akkor is fogyasztható, ha a napon megmelegszik. Sőt, egészségesebb a hideg italnál.


Milyen mézet fogyasszak?

A mézek legmeghatározóbb tulajdonsága megegyezik, így leginkább íz kérdés, hogy ki melyiket választja. Ezen felül a mézfajták egyedi tulajdonságait hangsúlyozó ajánlásokat is érdemes lehet figyelembe venni.


Kristályosodás

A valódi, természetes méz fajtától, a benne levő cukrok arányától függően idővel megsűrűsödik, kikristályosodik, ez azonban nem befolyásolja belső értékét.
A kristályosodás első jele, amikor elkezd homályosodni, valamint kisebb-nagyobb kristálydarabkák jelennek meg a mézben. A kristályos mézet folyékonnyá tehetjük vízfürdőben, folyamatosan kevergetve, míg fel nem olvad.
Fontos, hogy teába ne akkor tegyük, amikor az még forró, különben a méz belső értékét elveszti! Várjuk meg, míg a tea 60 fok alá hűl! Torokfájás esetén legjobban a 37 Celsius fokosan fogyasztott mézes tea fertőtlenít, ekkor a legaktívabb az ezért felelős enzim, mely hidrogén-peroxidot termel. A kristályosodásról itt olvashat bővebben.


Népi gyógymódok

 • gyermek köhögésekor mézes ruhát kell tenni a mellkasra
 • mérgezés ellen hasznos a tejbe 5-6 evőkanál mézet is tenni
 • rekedtség ellen: 2 tojássárgáját 2 evőkanál mézzel és fél csésze forró kávéval elkeverünk, és majdnem forrón megisszuk.
 • köhögés ellen: egy nagy feketeretket megpucolunk, belsejét kifúrjuk. 1 dl mézet edényben éppencsak felforrósítunk, és rögtön ráöntjük a retekre. Levet fog ereszteni, ezt a levet isszuk naponta többször.
 • meghűlésre, lázasoknak kifejezetten ajánlott a limonádé - 1 egész citrom levével, 1 evőkanál mézzel.
 • égési sebre kenve azonnal fertőtlenítő, fájdalomcsillapító;


forrás: dr. Szalay László: Méhdoktor c. könyve


 

A MÉZ KELETKEZÉSE

Nektár

A méhek legnagyobb haszna a virágok megporzása. Szerepük a mezőgazdaságban felbecsülhetetlen. A virágok az általuk termelt nektárral, egy édes folyadékkal csalogatják magukhoz a méheket. A méh a virágok nektárját gyűjti össze, majd azt saját szervezetében átalakítja. A felszívott nektárhoz a szájukban lévő garatmirigyből enzimeket, emésztőnedveket kever hozzá, a keveréket pedig mézgyomrukban gyűjtik. Hazaérkezés után innen töltik bele ezt a még híg folyadékot a lépek sejtjeibe. Végül teljes értékű mézzé akkor válik, amikor szárnyuk lebegtetésével, a levegő keringetésével besűrítik, és lecsökkentik a víztartalmát. Mindez néhány nap alatt történik, ennyi idő szükséges ahhoz, hogy a méhek a nektárból mézet gyártsanak.

 

A méz útja

Méheinket tavasztól őszig 6-8 alkalommal teherautókkal szállítjuk virágról virágra az egész országban. Egy helyben csak a legritkább esetekben tudnak 2-3 féle méznél többet gyűjteni. A méhecskék hosszú utat tesznek meg egyenként is, és együtt is, mire otthonába kerül a finom méz.

 

A besűrített mézet szöktető segítségével vesszük el a méhektől. A mézes fiókokat minden esetben hazaszállítjuk és a pörgető üzemünkben kipörgetjük. Így kerül hordóba a méz, melyet végül üvegbe töltés előtt leszűrünk.

 

A fajtaméz tisztasága és sűrűsége nagyban függ a kaptár -és a mézelvétel technológiájától, amiben a mi rendszerünk kiemelkedően teljesít.


A természet ajándéka

A méz felbecsülhetetlen sajátossága: baktériumok nem fejlődnek benne és közvetlenül a vérben szívódik fel, ahol elhasználódik, vagy mint glikogén elraktározódik az izomzatban.

Jó hatású a fáradtság leküzdésében. A gyermeki szervezetnek hasznos tápláléka, csontképző hatásánál fogva nagyon ajánlatos.
Gyenge szervezetűeknek, betegeknek, lábadozóknak ajánlják, mert javítja a szív működését, előmozdítja az emésztést, vértisztító hatásánál fogva felfrissíti az egész szervezetet. Kitűnő erősítőszer sápadt és vérszegény gyerekeknek, szoptató anyáknak. Emellett elismerten kitűnő idegnyugtató is.

A 18. század végén, amikor a cukor termelése elérte az ipari méreteket, ez a kincs sajnos eltűnt a konyhákból. Ma újra meg kell tanulnunk a mézről azt, amit évezredek óta tudtak őseink.

Azóta egy fontos tudást is elvesztettünk: elvesztek a népi hagyományok, a több évszázados tapasztalatok. Csak most kerülnek újra használatba a népi gyógymódok, melyekre nem tudományos magyarázatot kerestek őseink, hanem a természet ajándékának tekintve kihasználták a bennük rejlő lehetőségeket.
Hisszük, hogy ennek a régi-új szemléletmódnak szerves része lesz a méz, mely újra elfoglalja méltó helyét a köztudatban, és lassan a tudományban is. Immár nemcsak megfázásra használva, hanem átgondolt mézkúrák formájában több tucat betegség kiegészítő kezelésére, és remélhetőleg megelőzésére is.

 

Mi addigis tesszük a dolgunkat: vigyázunk ezekre az okos kis állatokra és csodálatos, tiszta mézet termelünk.

 

A Cserényi-család

Online fizetés
Webáruházunkban termelői mézet rendelhet melyet a GLS futárszolgálat szállít ki többek között Budapest, Debrecen, Szeged, Miskolc, Pécs, Győr, Nyíregyháza, Kecskemét, Székesfehérvár, Szombathely, Szolnok, Érd, Tatabánya, Sopron, Kaposvár, Veszprém, Békéscsaba, Zalaegerszeg, Eger, Nagykanizsa, Dunaújváros, Dunakeszi térségében.
 
Ingyenes szállítás 20.000 Forinttól!
 
 
EGYEDI PÓLÓK - Céges pólók, egyedi pólók igényes tervezéssel.
Termékeink

Egészsége megőrzése érdekében mindig a világhírű magyar mézek egyikét vásárolja! Ha nem ismer megbízható terméket, kóstolja meg a mi mézünket!

MÉZEINK: Akácméz; hársméz; napraforgóméz; repceméz; vegyes virágméz;  
MÉHVIASZ TERMÉKEK: méhviasz tömb; 
PROPOLISZOS TERMÉKEK: propolisz; 
MÉZKINYERÉS ESZKÖZEI: mézpumpa.

Mivel mi termelők vagyunk, aktuális készletünk mindig függ az azévi terméstől, hidegtől, melegtől, esőtől, szárazságtól, és még száz más tényezőtől...a méh az időjárásnak leginkább kiszolgáltatott haszonállat.