Méhész szótár

Szénhidrátok

A méz szárazanyag tartalmának nagy részét cukrok teszik ki. Ezek közül legnagyobb arányban fruktóz és glükóz szerepel, kisebb arányban pedig összetett cukrok, a szaharóz és maltóz. Elenyésző mennyiségben más szénhidrátok is jelen vannak. 

A legtöbb mézben a fruktóz és glükóz  kb. 90%-át teszi ki a szárazanyag tartalomnak.

 

Fruktóz

A fruktóz (gyümölcscukor) a természetben a gyümölcsökben és a mézben található meg. Szervezetünkben lassan átalakul az azonnal felszívódó és energiát adó szőlőcukorrá. E vontatott átalakulása miatt nem növeli hirtelen vércukorszintünket, így a magas gyümölcscukor-tartalmú mézek (leginkább az akácméz) mértékkel fogyaszthatóak cukorbetegség esetén is, ha a kezelő orvossal egyeztet a beteg. A gyümölcscukor nagyon édes, ezért kevesebb is elég belőle az édesítéshez.

 

A természetben található fruktóz élettani hatása nem azonos az élelmiszeriparban édesítésre használt, kukorica keményítőből előállított fruktóz-szirupéval, másnéven kukoricasziruppal. A legfőbb probléma elsősorban a bevitt mennyiség túlzott megnövekedése, melyet leginkább üdítőitalokkal ér el az ember. A fruktóz ráadásul nem mérsékli az éhségért felelős hormonunk, a ghrelin működését. Így hiába vittünk be megfelelő mennyiségű energiát, többet kíván a szervezetünk.

 

Az édesítőszerként használt fruktóz emellett elzsírosítja a májat, ami a magas vérnyomás, elhízás, cukorbetegség, szív -és érrendszeri betegségek melegágya. Ma már igazolt a fruktóz-fogyasztás korlátozásának szükségessége az édesítésre használt fruktóz csökkentésével, de nem a természetes fruktózforrások fogyasztásának megszorításával. /forrás: Prof. Bíró Gyögy: A fruktóz története/

 

Hasonló a helyzet a mesterséges édesítőszerekkel is (light termékek), melyek igaz kevés energiát visznek be, ám szintén fokozzák az étvágyat, bár más okból kifolyólag. Itt az édes íz indítja be a cukorbontást a szervezetben, ezért kívánunk még több édeset utána.

 

 

Glükóz

A szőlőcukor a vérben azonnal felszívódik, rögtön energiát ad. Ajánlott fizikai megterhelés előtt fogyasztani. Természetes állapotában egyes gyümölcsökben (szőlő) és a mézben fordul elő, összetett cukrok alkotóelemeként diszaharidokban és keményítőkben találkozhatunk vele. Az egyik ilyen keményítő a glikogén, mely a rövid távú energia-raktáraink alkotóeleme. Ipari előállítása a burgonya -vagy kukoricakeményítő szétbontásával történik. 

 

Kapcsolódó kifejezések
« Vissza a szótárhoz
Online fizetés
Webáruházunkban termelői mézet rendelhet Budapestre melyet személyesen szállítunk ki, a legtöbb kerületbe ingyenesen.
 
Termékeink

Egészsége megőrzése érdekében mindig a világhírű magyar mézek egyikét vásárolja! Ha nem ismer megbízható terméket, kóstolja meg a mi mézünket!

MÉZEINK: Akácméz; hársméz; napraforgóméz; repceméz; vegyes virágméz;  
DÍSZCSOMAGOLT TERMÉKEK: Exkluzív díszdoboz, kóstolók, díszüveges méz.
MÉHVIASZ TERMÉKEK: méhviasz tömb; méhviasz tető;
PROPOLISZOS TERMÉKEK: propolisz csepp; propoliszos méz.
MÉZKINYERÉS ESZKÖZEI: Mézpumpa, mézcsurgató.

Mivel mi termelők vagyunk, aktuális készletünk mindig függ az azévi terméstől, hidegtől, melegtől, esőtől, szárazságtól, és még száz más tényezőtől...a méh az időjárásnak leginkább kiszolgáltatott haszonállat.