Barion Pixel

Méhész szótár

Álanya

Ha a méhcsalád elveszti anyját és pótlása hosszabb ideig sikertelen, a család képes álanyássá válni. Ilyenkor a fejletlen petefészekkel rendelkező dolgozó méhekből egy-kettőt pempővel etetnek, amitől a petefészek kifejlődik. Mivel azonban párzásra nem képes a munkás méh, ezért csak megtermékenyítetlen petét fog rakni, amiből here fejlődhet. A család összeomlását ezzel nem tudják megállítani. 

 

Az álanyát nem lehet megkülönböztetni a többi dolgozótól. Az álanyás családot fel lehet ismerni a sírásról, a rendszertelenül elszórt, sejtenként akár több petéről, és a dolgozó fiasítás teljes hiányáról. Ha találunk megtermékenyített fiasítást, vagy a család nyugodtabban viselkedik, az inkább kimerült méhanyát jelent, melyet herepetézőnek hívunk. A herepetéző anyát lecserélhetjük, de az álanyás családot meg kell szüntetni. Ki szoktuk rázni a fűbe, mert ha új anyát adunk nekik, megölik.

Kapcsolódó kifejezések
« Vissza a szótárhoz
Online fizetés
Webáruházunkban termelői mézet rendelhet melyet a GLS futárszolgálat szállít ki többek között Budapest, Debrecen, Szeged, Miskolc, Pécs, Győr, Nyíregyháza, Kecskemét, Székesfehérvár, Szombathely, Szolnok, Érd, Tatabánya, Sopron, Kaposvár, Veszprém, Békéscsaba, Zalaegerszeg, Eger, Nagykanizsa, Dunaújváros, Dunakeszi térségében.
 
Ingyenes szállítás 20.000 Forinttól!
 
 
EGYEDI PÓLÓK - Céges pólók, egyedi pólók igényes tervezéssel.
Termékeink

Egészsége megőrzése érdekében mindig a világhírű magyar mézek egyikét vásárolja! Ha nem ismer megbízható terméket, kóstolja meg a mi mézünket!

MÉZEINK: Akácméz; hársméz; napraforgóméz; repceméz; vegyes virágméz;  
MÉHVIASZ TERMÉKEK: méhviasz tömb; 
PROPOLISZOS TERMÉKEK: propolisz; 
MÉZKINYERÉS ESZKÖZEI: mézpumpa.

Mivel mi termelők vagyunk, aktuális készletünk mindig függ az azévi terméstől, hidegtől, melegtől, esőtől, szárazságtól, és még száz más tényezőtől...a méh az időjárásnak leginkább kiszolgáltatott haszonállat.