Méhész szótár

Álanya

Ha a méhcsalád elveszti anyját és pótlása hosszabb ideig sikertelen, a család képes álanyássá válni. Ilyenkor a fejletlen petefészekkel rendelkező dolgozó méhekből egy-kettőt pempővel etetnek, amitől a petefészek kifejlődik. Mivel azonban párzásra nem képes a munkás méh, ezért csak megtermékenyítetlen petét fog rakni, amiből here fejlődhet. A család összeomlását ezzel nem tudják megállítani. 

 

Az álanyát nem lehet megkülönböztetni a többi dolgozótól. Az álanyás családot fel lehet ismerni a sírásról, a rendszertelenül elszórt, sejtenként akár több petéről, és a dolgozó fiasítás teljes hiányáról. Ha találunk megtermékenyített fiasítást, vagy a család nyugodtabban viselkedik, az inkább kimerült méhanyát jelent, melyet herepetézőnek hívunk. A herepetéző anyát lecserélhetjük, de az álanyás családot meg kell szüntetni. Ki szoktuk rázni a fűbe, mert ha új anyát adunk nekik, megölik.

Kapcsolódó kifejezések
« Vissza a szótárhoz
Online fizetés
Webáruházunkban termelői mézet rendelhet Budapestre melyet személyesen szállítunk ki, a legtöbb kerületbe ingyenesen.
 
Termékeink

Egészsége megőrzése érdekében mindig a világhírű magyar mézek egyikét vásárolja! Ha nem ismer megbízható terméket, kóstolja meg a mi mézünket!

MÉZEINK: Akácméz; hársméz; napraforgóméz; repceméz; vegyes virágméz;  
DÍSZCSOMAGOLT TERMÉKEK: Exkluzív díszdoboz, kóstolók, díszüveges méz.
MÉHVIASZ TERMÉKEK: méhviasz tömb; méhviasz tető;
PROPOLISZOS TERMÉKEK: propolisz csepp; propoliszos méz.
MÉZKINYERÉS ESZKÖZEI: Mézpumpa, mézcsurgató.

Mivel mi termelők vagyunk, aktuális készletünk mindig függ az azévi terméstől, hidegtől, melegtől, esőtől, szárazságtól, és még száz más tényezőtől...a méh az időjárásnak leginkább kiszolgáltatott haszonállat.