Barion Pixel

Méhész szótár

Méhanya


A méhanya a család egyetlen kifejlett női nemi szervvel rendelkező tagja, petéből 16 nap alatt fejlődik ki, több évig él. Különleges formájú sejtben, anyabölcsőben fejlődik. Az anya álcája (lárvája) csak pempőt fogyaszt, ettől fejlődik ki teljesen a petefészek.

Az anya képes a méhcsalád számának szaporítására és fenntartására. A kaptárt soha nem hagyja el csak életének elején, amikor bepárzik, illetve rosszabb esetben rajzáskor. 

 

Az anya a viaszból készült méhsejtbe petézik, itt fejlődik a fiasítás. Naponta kb. 1500 petét képes rakni. Kétféle petét rak: megtermékenyítettet és megtermékenyítetlent. Előbbi a méhanya és a dolgozó méh kezdeti alakja, utóbbi a heréé. Az anya életében is pempőt fogyaszt, ez teszi lehetővé ezt az intenzitású petézést.

 

Angol elnevezésből eredően királynőnek hívják, valójában helytelenül, mert az anya nem uralkodó. Szerepe kizárólag a petézés, a család életében minden más fontos tevékenységet a dolgozó méhek végeznek.

A méhanyáknak minden évben van egy elfogadott színe. A fej mögött, a tor felső részén szoktuk megfesteni, így nyomon követhető, hogy melyik anya hány éves. Időnként szükséges lecserélni, amikor már csökken a petézési képessége. Ez kb. 2 évente történik meg, részben ez biztosítja a család erős népességét.  

 

Kapcsolódó kifejezések
« Vissza a szótárhoz
Online fizetés
Webáruházunkban termelői mézet rendelhet melyet a GLS futárszolgálat szállít ki többek között Budapest, Debrecen, Szeged, Miskolc, Pécs, Győr, Nyíregyháza, Kecskemét, Székesfehérvár, Szombathely, Szolnok, Érd, Tatabánya, Sopron, Kaposvár, Veszprém, Békéscsaba, Zalaegerszeg, Eger, Nagykanizsa, Dunaújváros, Dunakeszi térségében.
 
Ingyenes szállítás 20.000 Forinttól!
 
 
EGYEDI PÓLÓK - Céges pólók, egyedi pólók igényes tervezéssel.
Termékeink

Egészsége megőrzése érdekében mindig a világhírű magyar mézek egyikét vásárolja! Ha nem ismer megbízható terméket, kóstolja meg a mi mézünket!

MÉZEINK: Akácméz; hársméz; napraforgóméz; repceméz; vegyes virágméz;  
MÉHVIASZ TERMÉKEK: méhviasz tömb; 
PROPOLISZOS TERMÉKEK: propolisz; 
MÉZKINYERÉS ESZKÖZEI: mézpumpa.

Mivel mi termelők vagyunk, aktuális készletünk mindig függ az azévi terméstől, hidegtől, melegtől, esőtől, szárazságtól, és még száz más tényezőtől...a méh az időjárásnak leginkább kiszolgáltatott haszonállat.