Méhész szótár

Anyabölcső

A méhanya anyabölcsőben fejlődik ki, megtermékenyített petéből. A bölcső kinézetében teljesen különbözik a többi fiasítástól. Több esetben is előfordulhat, hogy a méhek anyát nevelnek.

 

  • Anyátlanná válás esetén pótbölcsőt építenek az eredetileg dolgozónak nevelt nyitott fiasításra. Elkezdik pempővel etetni az álcát, de ebből már nem lesz jó minőségű méhanya, mert általában későn kapja a szükséges tápanyagot.
  • Ha az anya petézési képessége nagy mértékben romlik, a méhek váltóbölcsőt építenek. Ilyenkor a méhanyát egy erre előkészített gyűszűbe petéztetik. Az álcát már az elejétől kezdve jó minőségű pempővel látják el, így jól fejlett anya kel ki belőle.
  • A méhek természetes szaporodási ösztöne a rajzás, amikor ketté válik a család. Ehhez nevelnek új anyát. A rajanyák is nagyon jó minőségűek, mert az elejétől fogva megfelelő ellátást kap az álca.
Kapcsolódó kifejezések
« Vissza a szótárhoz
Online fizetés
Webáruházunkban termelői mézet rendelhet Budapestre melyet személyesen szállítunk ki, a legtöbb kerületbe ingyenesen.
 
Termékeink

Egészsége megőrzése érdekében mindig a világhírű magyar mézek egyikét vásárolja! Ha nem ismer megbízható terméket, kóstolja meg a mi mézünket!

MÉZEINK: Akácméz; hársméz; napraforgóméz; repceméz; vegyes virágméz;  
DÍSZCSOMAGOLT TERMÉKEK: Exkluzív díszdoboz, kóstolók, díszüveges méz.
MÉHVIASZ TERMÉKEK: méhviasz tömb; méhviasz tető;
PROPOLISZOS TERMÉKEK: propolisz csepp; propoliszos méz.
MÉZKINYERÉS ESZKÖZEI: Mézpumpa, mézcsurgató.

Mivel mi termelők vagyunk, aktuális készletünk mindig függ az azévi terméstől, hidegtől, melegtől, esőtől, szárazságtól, és még száz más tényezőtől...a méh az időjárásnak leginkább kiszolgáltatott haszonállat.