Blog

Áprilisi tél
2013-04-04 09:56
Az időjárás kapcsán a legtöbben azt kérdezik, nem halnak-e éhen a méhek egy ilyen elnyúló télen. Előfordulhat hogy az is problémát jelent, de most sokkal nagyobb gondokkal küzd a méhész társadalom.

Virágpor, virágpor, virágpor. Tavaly nyár végén a szárazság miatt kevés volt, ezért a betelelő népesség - ami egyben a tavaszi induló népesség is 6-8 hónapos élettartamával, - nem töltődött fel kellően fehérjével. Ez a méheknél rövidebb életet eredményez. Így viszonylag sok gyenge induló méhcsaláddal kezdtük a "tavaszt". A gyenge család nehezebben jön fel a méztermeléshez megfelelő szintre. Ha van anya és némi népe, akkor azért egy nagy állománynál tudunk valamit barkácsolni belőle. A fejlődés szempontjából egyébként nagyon rövid, alig több mint másfél hónap áll rendelkezésükre, hogy teljes erejükben legyenek akác hordásra

 

Március közepe táján szoktuk elkezdeni noszogatni a méheket, hogy felerősödjenek. Helyet csinálunk a méhanyának a nagy ütemű petézéshez, az életképes gyengébbeknek pedig adunk népet is az erősektől, hogy tudják fűteni a felszaporodott fiasítást. Ezt a munkát mindeddig nem tudtuk elvégezni. Így most a legyengült családok fejlődése lassabb, és a virágpor gyűjtés hiánya miatt az alapvető feltétel sem adott a szaporodáshoz, népesedéshez. Még mindig csak tippelni tudunk, hogy az állomány hány százaléka lesz termelő - talán holnap már bele tudunk nyúlni a kaptárakba. Ha az idő engedi..ezt mondogatjuk két hete.

 

Nálunk most ez a helyzet. Van, ahol sokkal rosszabb: igazán szörnyű helyzetben azok a méhészek vannak, akiknél még hidegebb volt, és a méheik el sem kezdtek fiasítani. 

Címkék: tavasz, április
Hozzászólások / Kérdésekre 3 munkanapon belül válaszolunk /
Még nem érkezett hozzászólás
Online fizetés
Webáruházunkban termelői mézet rendelhet melyet a GLS futárszolgálat szállít ki.
 
Termékeink

Egészsége megőrzése érdekében mindig a világhírű magyar mézek egyikét vásárolja! Ha nem ismer megbízható terméket, kóstolja meg a mi mézünket!

MÉZEINK: Akácméz; hársméz; napraforgóméz; repceméz; vegyes virágméz;  
DÍSZCSOMAGOLT TERMÉKEK: Exkluzív díszdoboz, kóstolók, díszüveges méz.
MÉHVIASZ TERMÉKEK: méhviasz tömb; méhviasz tető;
PROPOLISZOS TERMÉKEK: nyers propolisz; propoliszos méz.
MÉZKINYERÉS ESZKÖZEI: Mézpumpa, mézcsurgató.

Mivel mi termelők vagyunk, aktuális készletünk mindig függ az azévi terméstől, hidegtől, melegtől, esőtől, szárazságtól, és még száz más tényezőtől...a méh az időjárásnak leginkább kiszolgáltatott haszonállat.