Méhész szótár

Etetés

EtetőMint minden jószágot, a méheket is kell időnként etetni. A virágzások az év során csak rövid ideig tartanak, a köztes időszakokban nélkülözhetetlen az etetés.

Mivel a mézet elvesszük, ősszel szintén etetés formájában kapják meg a télre elegendő, kb. 16-20 kg eleséget.

Etetéshez cukros vizet használunk. Mézzel etetni a méheket kifejezetten veszélyes, mert végzetes méhjárványt, nyúlós költésrothadást terjesztjet, melynél az állományt égetéssel megsemmisítik.

 

A cukorszirupból a méhek méz-szerű anyagot készítenek. Mivel nem nektárból készül, méznek nem nevezhetjük, de a méhek számára fontos energiatartalmat teljes értékűen biztosítja. A méhésznek nagyon kell figyelnie az adagolásra hogy se kevés ne legyen, se túl sok: utóbbi esetben belekerülhet a cukor a méztermésbe és egy ilyen hibát a szándéktól függetlenül hamisításként definiálnak.


Az élelempótlás mellett az etetésnek más fontos célja is van, a szaporodás, a népesség serkentése. 
A serkentés azt jelenti, hogy a méhcsalád az élelem hatására nagyobb önbizalommal szaporodik. Van olyan időszak - jellemzően nyár végén -, amikor a méhanya már csökkentené a lerakott peték számát. Mi azonban néhány etetéssel arra buzdítjuk, hogy bátran petézzen. Így népesebb családokat tudunk betelelni, ami a sikeres jövő év záloga.

Kapcsolódó kifejezések
« Vissza a szótárhoz
Online fizetés
Webáruházunkban termelői mézet rendelhet melyet a GLS futárszolgálat szállít ki.
 
Termékeink

Egészsége megőrzése érdekében mindig a világhírű magyar mézek egyikét vásárolja! Ha nem ismer megbízható terméket, kóstolja meg a mi mézünket!

MÉZEINK: Akácméz; hársméz; napraforgóméz; repceméz; vegyes virágméz;  
DÍSZCSOMAGOLT TERMÉKEK: Exkluzív díszdoboz, kóstolók, díszüveges méz.
MÉHVIASZ TERMÉKEK: méhviasz tömb; méhviasz tető;
PROPOLISZOS TERMÉKEK: nyers propolisz; propoliszos méz.
MÉZKINYERÉS ESZKÖZEI: Mézpumpa, mézcsurgató.

Mivel mi termelők vagyunk, aktuális készletünk mindig függ az azévi terméstől, hidegtől, melegtől, esőtől, szárazságtól, és még száz más tényezőtől...a méh az időjárásnak leginkább kiszolgáltatott haszonállat.