Barion Pixel

Méhész szótár

Etetés

EtetőMint minden jószágot, a méheket is kell időnként etetni. A virágzások az év során csak rövid ideig tartanak, a köztes időszakokban nélkülözhetetlen az etetés.

Mivel a mézet elvesszük, ősszel szintén etetés formájában kapják meg a télre elegendő, kb. 16-20 kg eleséget.

Etetéshez cukros vizet használunk. Mézzel etetni a méheket kifejezetten veszélyes, mert végzetes méhjárványt, nyúlós költésrothadást terjesztjet, melynél az állományt égetéssel megsemmisítik.

 

A cukorszirupból a méhek méz-szerű anyagot készítenek. Mivel nem nektárból készül, méznek nem nevezhetjük, de a méhek számára fontos energiatartalmat teljes értékűen biztosítja. A méhésznek nagyon kell figyelnie az adagolásra hogy se kevés ne legyen, se túl sok: utóbbi esetben belekerülhet a cukor a méztermésbe és egy ilyen hibát a szándéktól függetlenül hamisításként definiálnak.


Az élelempótlás mellett az etetésnek más fontos célja is van, a szaporodás, a népesség serkentése. 
A serkentés azt jelenti, hogy a méhcsalád az élelem hatására nagyobb önbizalommal szaporodik. Van olyan időszak - jellemzően nyár végén -, amikor a méhanya már csökkentené a lerakott peték számát. Mi azonban néhány etetéssel arra buzdítjuk, hogy bátran petézzen. Így népesebb családokat tudunk betelelni, ami a sikeres jövő év záloga.

Kapcsolódó kifejezések
« Vissza a szótárhoz
Online fizetés
Webáruházunkban termelői mézet rendelhet melyet a GLS futárszolgálat szállít ki többek között Budapest, Debrecen, Szeged, Miskolc, Pécs, Győr, Nyíregyháza, Kecskemét, Székesfehérvár, Szombathely, Szolnok, Érd, Tatabánya, Sopron, Kaposvár, Veszprém, Békéscsaba, Zalaegerszeg, Eger, Nagykanizsa, Dunaújváros, Dunakeszi térségében.
 
Ingyenes szállítás 20.000 Forinttól!
 
 
EGYEDI PÓLÓK - Céges pólók, egyedi pólók igényes tervezéssel.
Termékeink

Egészsége megőrzése érdekében mindig a világhírű magyar mézek egyikét vásárolja! Ha nem ismer megbízható terméket, kóstolja meg a mi mézünket!

MÉZEINK: Akácméz; hársméz; napraforgóméz; repceméz; vegyes virágméz;  
MÉHVIASZ TERMÉKEK: méhviasz tömb; 
PROPOLISZOS TERMÉKEK: propolisz; 
MÉZKINYERÉS ESZKÖZEI: mézpumpa.

Mivel mi termelők vagyunk, aktuális készletünk mindig függ az azévi terméstől, hidegtől, melegtől, esőtől, szárazságtól, és még száz más tényezőtől...a méh az időjárásnak leginkább kiszolgáltatott haszonállat.