Barion Pixel

Blog

Itt a repce
2013-04-22 14:18
A meleg rendezi a növényeket. Öt napon belül kinyílnak a repcetáblák, ami azt jelenti, a virág nem késik. Sietősebbé vált a helyzet.

Elkezdtük a szállítás előkészítését.

 

A héten

  • a kiesett kaptárak helyét kitöltjük termelőkkel a raklapokon,
  • az életképteleneket összehordjuk két telephelyre,
  • rájuk tesszük a télre fedett helyiségbe szállított szöktetőket,
  • begyűjtjük a kiüresedett kaptáralkatrészeket,
  • kivesszük a kaptárakból a téli szigetelés nagy részét,
  • hétvégén pár nap alatt még egy soron helyet csinálunk a méhanyáknak,
  • rájuk tesszük a műlépes/szűzlépes harmadik fiókot és egy takarást a második fiókra.
  • Ezután lehet rögzíteni a kaptárakat a teherautóra való rakodáshoz.

Ezért nem szállítunk mézet a héten ;)

Címkék: tavasz, repce
Hozzászólások / Kérdésekre 3 munkanapon belül válaszolunk /
Cserényi István 2013-04-26 19:07
Tisztelt Sumi Úr! Édesapám írásban kevésbé elérhető, ezért igyekszem én megválaszolni kérdését. 1. Ilyen idő mellett sajnos hamarabb is nyílhat az akác. A jelenlegi tipp május 12. A lezárást a méhek megkésett állapota miatt nem fogjuk a megszokott időben elvégezni, hogy az anya minél többet tudjon petézni két fiókon. 2. A második fiók fiasításának bölcsőzésére és anyakeresés helyett általában jó megoldás a következő, két lépésre bontott akác előkészítés. Csak általában, mert van amikor mi is átlapozzuk egyszer a második fiókot.I. lépés: Az alsó és második fiókot berendezzük ugyanúgy. 6-6 fias, 2-2 szűzlép vagy öreglép betűzve fix helyre. Anyarács az alsó és második fiókra is kerül. A többi lép ami kijön a szűzlépek helyett, felmegy a harmadikba.II. lépés: 3 nap múlva megnézzük, melyik fiókban van pete. Az anyás fiókot letesszük. Az öregebb fiasok kerülnek összeválogatásra a második fiókba, amiben könnyebb dolgunk van mert eleve van két anyától elzárt fiókunk, de az anya mellett is szokott lenni táblás fedett fias. A fiatal nyitott fias alulra és a harmadikba kerül, utóbbi lesz a szaporulat. Gyenge családoknál vagy rossz évben több fiast szoktunk lent hagyni: 4 és 9-10. Ha nincs meg neki, erősítjük.Hogy idén hogy csináljuk, az még teljesen képlékeny. Valószínűleg akác előtt nem szaporítunk, hogy behozzák magukat a méhek. Üdvözlettel:Cserényi István
Sumi Csaba 2013-04-25 08:12
Tisztelt Cserényi úr!Nagy élvezettel olvasom a megjelenő írásait, melyek tömörek, lénygretörőek. Az Ön által a Méhészetben évekkel ezelőtt leírt módszerrel méhészkedem.Munkaigényesnek, de nagyon jónak tartom a módszert!!!Kérdéseim Önhöz a következők lennének:1.)Mikorra várja az idén a közép akác nyílását ill. mikor javasolja a méhanyák lezárását(én máj 5-től gondoltam a lezárást máj 15-i virágnyílást feltételezve).2.)Amikor lezárom az anyákat az alsó szűzlépes fiókra 3 db nyitott fiassal, a második fiókba kerül 8-10 db nyitott fias kerül.Szinte minden évben a nyitott fiasra bölcsőt húznak a méhek, tehát 1 hét múlva le kell bölcsőznöm a második fiókot.Hogy kerülhetem el ezt a problémát? Próbáltam a 2 fiókot műléppel megtűzni de az sem jött be.Válaszát előre is köszönöm!Üdvözlettel,Sumi Csaba
Online fizetés
Webáruházunkban termelői mézet rendelhet melyet a GLS futárszolgálat szállít ki többek között Budapest, Debrecen, Szeged, Miskolc, Pécs, Győr, Nyíregyháza, Kecskemét, Székesfehérvár, Szombathely, Szolnok, Érd, Tatabánya, Sopron, Kaposvár, Veszprém, Békéscsaba, Zalaegerszeg, Eger, Nagykanizsa, Dunaújváros, Dunakeszi térségében.
 
 
KLÍMASZERELÉS BUDAPEST - Klímaszerelés, klíma forgalmazás Budapesten. Minőségi munkavégzés!
Termékeink

Egészsége megőrzése érdekében mindig a világhírű magyar mézek egyikét vásárolja! Ha nem ismer megbízható terméket, kóstolja meg a mi mézünket!

MÉZEINK: Akácméz; hársméz; napraforgóméz; repceméz; vegyes virágméz;  
MÉHVIASZ TERMÉKEK: méhviasz tömb; 
PROPOLISZOS TERMÉKEK: propolisz; 
MÉZKINYERÉS ESZKÖZEI: mézpumpa.

Mivel mi termelők vagyunk, aktuális készletünk mindig függ az azévi terméstől, hidegtől, melegtől, esőtől, szárazságtól, és még száz más tényezőtől...a méh az időjárásnak leginkább kiszolgáltatott haszonállat.