Barion Pixel

Blog

Májusi éjszakák
2013-05-19 13:00
Májusban minden évben előfordul néhány egymást követő éjszaka, amikor méhészek százai vándorolnak méheikkel Észak felé. A jelenség oka egyszerű matek, időpontja azonban egyike a legösszetettebb döntéseinknek.

A mi méheink az év során kb. 40 napon keresztül gyűjtenek érdemi mennyiségű nektárt, amikor több a behozatal mint a fogyasztás. A virágzás stádiumától és az időjárástól függően ebből is kb. 20 olyan nap van, amikor a gyűjtésből jelentősebb készletet tudnak felhalmozni. Ezek a napok adják a méhész megélhetését. 

 

A termelés szempontjából a hordásos napok számának maximalizálása a célunk. Csak nagyon ritkán fordul elő, hogy egymás után, egy helyen két jól mézelő növény nagy mennyiségben virágozzon, ezért a fent számolt napok eléréséhez jelenleg mi hét alkalommal vándorlunk. Akácra ebből kétszer is mozgatjuk a méheket. Hazánkban a délebbre és északabbra fekvő akácerdők nyílása között 4-5 nap különbség szokott lenni. Ezt a csúszást kihasználjuk, hogy megnöveljük a hordásos napok számát.

  
A második akácra történő tömeges vándorlás az, amit néhány májusi éjszakán megfigyelhetünk.
 
A vándorlás napjának kiválasztásában szerepet játszanak az emberi és technikai tényezők, a helyi terepviszonyok, az elvégzendő munkák, az időjárás, a virág állapota és a méhész megérzése is. A döntés jelentőségét szemlélteti, hogy aki 2012-ben várt egy napot a költözéssel, annak nem lett akác termése. 
 
Ezért nagyon fontos számunkra a pontos információ. A méhészek összetartását, egymás segítését ma már kiegészíti egy egyesületünk által létrehozott, kiváló informatikai rendszer is, ami a helyi időjárást és a virágzás méhészek által dokumentált állapotát teszi közzé.
Címkék: vándorlás
Hozzászólások / Kérdésekre 3 munkanapon belül válaszolunk /
Cserényi István 2013-05-21 18:03
Igyekszem, igyekszem. Jól esik, köszönöm!
Hun Márta 2013-05-21 14:07
Nagyon érdekes, színvonalas a honlapod!Gratulálok!
Online fizetés
Webáruházunkban termelői mézet rendelhet melyet a GLS futárszolgálat szállít ki többek között Budapest, Debrecen, Szeged, Miskolc, Pécs, Győr, Nyíregyháza, Kecskemét, Székesfehérvár, Szombathely, Szolnok, Érd, Tatabánya, Sopron, Kaposvár, Veszprém, Békéscsaba, Zalaegerszeg, Eger, Nagykanizsa, Dunaújváros, Dunakeszi térségében.
 
 
KLÍMASZERELÉS BUDAPEST - Klímaszerelés, klíma forgalmazás Budapesten. Minőségi munkavégzés!
Termékeink

Egészsége megőrzése érdekében mindig a világhírű magyar mézek egyikét vásárolja! Ha nem ismer megbízható terméket, kóstolja meg a mi mézünket!

MÉZEINK: Akácméz; hársméz; napraforgóméz; repceméz; vegyes virágméz;  
MÉHVIASZ TERMÉKEK: méhviasz tömb; 
PROPOLISZOS TERMÉKEK: propolisz; 
MÉZKINYERÉS ESZKÖZEI: mézpumpa.

Mivel mi termelők vagyunk, aktuális készletünk mindig függ az azévi terméstől, hidegtől, melegtől, esőtől, szárazságtól, és még száz más tényezőtől...a méh az időjárásnak leginkább kiszolgáltatott haszonállat.